Новини Юстиції Хмельниччини


Прес-центр 25 Липня 2018 р.

Запитуєте - відповідаємо!

Запитуєте - відповідаємо!

      До Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області звернулась громадянка з проханням роз'яснити порядок здійснення добудови житлового будинку (інформація станом на 25.07.2018 р.)
 
 
     Відповідь. Відповідно до частини першої статті 376 Цивільного кодексу України (далі - Кодекс) житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. 
     Згідно з вимогами частини третьої та четвертої статті 357 Кодексу, співвласник має право на відповідне збільшення своєї частки у праві спільної часткової власності, якщо поліпшення спільного майна, які не можна відокремити, зроблені ним своїм коштом за згодою всіх співвласників, з додержанням встановленого порядку використання спільного майна. Співвласник житлового будинку, іншої будівлі, споруди може зробити у встановленому законом порядку за свій рахунок добудову (прибудову) без згоди інших співвласників, якщо це не порушує їхніх прав. Така добудова (прибудова) є власністю співвласника, який її зробив, і не змінює розміру часток співвласників у праві спільної часткової власності.
      Звертаємо увагу, що відповідно до частини першої статті 27 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” забудова присадибних, дачних і садових земельних ділянок може здійснюватися на підставі будівельного паспорта забудови земельної ділянки. 
      Водночас, пунктом 2.1. Порядку видачі будівельного паспорта забудови земельної ділянки (далі - Порядок), затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2011 № 103 передбачено, що видача будівельного паспорта здійснюється уповноваженим органом містобудування та архітектури безпосередньо, через центри надання адміністративних послуг та/або через Єдиний державний портал адміністративних послуг. Будівельний паспорт надається уповноваженим органом містобудування та архітектури на безоплатній основі протягом десяти робочих днів з дня надходження пакета документів, до якого входять:
      1) заява на видачу будівельного паспорта зі згодою замовника на обробку персональних даних за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку;
      2) засвідчена в установленому порядку копія документа, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, або договір суперфіцію;
      3) ескізні наміри забудови (місце розташування будівель та споруд на земельній ділянці, відстані до меж сусідніх земельних ділянок та розташованих на них об'єктів, інженерних мереж і споруд, фасади та плани поверхів об'єктів із зазначенням габаритних розмірів, перелік систем інженерного забезпечення, у тому числі автономного, що плануються до застосування, тощо);
      4) проект будівництва (за наявності);
      5) засвідчена в установленому порядку згода співвласників земельної ділянки (житлового будинку) на забудову.
      З огляду на викладене, згода співвласників земельної ділянки (житлового будинку) є обов'язковою для здійснення добудови (прибудови).