Новини Юстиції Хмельниччини


Прес-центр 18 Липня 2018 р.

Запитуєте - відповідаємо!

Запитуєте - відповідаємо!

         До Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області звернулася громадянка М. з проханням надати роз’яснення з приводу мінімального розміру аліментів на дитину в світлі нещодавнього прийняття Верховною Радою України другого пакету законів спрямованих на захист прав дітей (інформація станом на 18.07.2018 р.)
 
      Відповідь. Згідно частини 2 статті 182 Сімейного кодексу України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. 
      Абзацом 2 частини 2 статті 182 Сімейного кодексу України визначено, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
      03.07.2018 Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» за №8296, що входить до другого пакету законодавчих ініціатив «#ЧужихДітейНеБуває», розроблених Міністерством юстиції України та який набирає чинності через місяць з дня його опублікування.
      Зокрема, зазначеним Законом до частини 2 статті 182 Сімейного кодексу України вносяться зміни, відповідно до яких вводяться наступні поняття:
- «Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину, який не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку»;
- «Мінімальний рекомендований розмір на одну дитину становитиме розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів».
      Поряд з цим, при визначенні судом розміру аліментів, останній не буде обмежуватися лише розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело надходження коштів для їх оплати.
      Також, варто відмітити, що вищезазначеним нормативно-правовим актом будуть внесенні зміни до частини 1 статті 71 Закону України «Про виконавче провадження», відповідно до яких виконавець стягуватиме з боржника аліменти у розмірі визначеному виконавчим документом, але не менше гарантованого розміру передбаченого Сімейним кодексом України.